ЗА НАС

Комплексът  се намира  в  с.Белащица, вилна зона,  на пътя за хижа Здравец. Разположен е в полите на Родопите  – еднакво близо до невероятната природа  и  само на 8 км. от втория по големина град  в България – Пловдив.

Комплекс „Св.Георги“  разполага с:

– хотелска част;

– механа;

– Лятна градина с барбекю;

– външен басейн с бар и джакузи

– СПА зона;

– Wi-fi

– безплатен паркинг;

 

В с.Белащица се намира манастир Св.Георги построен през 1020г. Манастирът е обявен за паметник на културата и представлява комплекс от църква, параклис и жилищни и стопански сгради. известен с аязмото с лековита вода. Църква Св.св. „Кузма и Дамян“ построена през 1881 година от населението и от дарение направено от френския консул, след посещението му в село Белащица – храмов празник 01 юли. На територията на селото се намират и пет параклиса:

  • Параклис „Св. Спас“ – много стар параклис не е известна годината на построяване, но през 90-те години на миналия век параклисът е обновен по инициатива на Спас Шопов, Спас Христов Стоянов и техни съименници, подкрепени от Ловната дружинка.
  • Параклис „Св.Неделя“ – един от най-старите параклиси построен в местността „Захридево“,
  • Параклис” Св.Никола” – разположен в местност Св.Никола, обновен и поддържан по инициатива от Никола Мичев и негови съименници.
  • Параклис” Св. Константин и Елена ” построен през 80 те години на ХХ век в местността „Чинарите“.
  • Параклис „Св.Атанас“ – построен в Чинаровата гора през 80-те години на доброволни начала по инициатива на Атанас Куманов и негови съименници.

 

Любителите на природата могат да се насладят на едно от  чудесата на България – чинар на  повечет от 1300г.

Тук е творил и  известният писател Пенчо Славейков.

 

Обратно горе